Lekplatser och museum

I Vallastaden finns en lite större lekpark längst fram på Samuel Älfs gata samt några mindre på Nobeltorget och i parken Paradiset, som alla sköts av Linköpings kommun. I varje kvarter i Vallastaden finns även någon form av lekyta för barn.

Inom gångavstånd (ca 1 km) finns Linköpings största lekpark Lill-Valla. Lekparken ligger i Valla gård där det även finns en minigolfbana, ett tågmuseum och annat att besöka och göra. En liten bit längre bort finns Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Träning, natur och odling

I området finns flera möjligheter till träning och rekreation, bland annat finns en friidrottsarena (som vintertid har skridskobana) samt träningsanläggningen Campushallen. I den närliggande Vallaskogen, tillika naturreservat, finns både löpspår och MTB-bana. Även naturreservatet Tinnerö eklandskap ligger inom gångavstånd. Vid snö så finns pulkabackar vid Vallabackarna.

I parken Paradiset i Vallastaden finns odlingslotter som hyrs ut av föreningen Paradisodlarna. I Paradiset finns även många publika ytor och frukträd, som sköts av kommunen. Det går att anordna evenemang i parken Paradiset, för mer information och tillgång till el under evenemanget, kontakta kommunen via Kontakt Linköping.

I Vallastaden finns flera platser att umgås, dels i felleshusen, dels utomhus. Längs med bäcken som rinner genom Vallastaden finns bryggor att sitta på. Grillplatser finns i parken Paradiset, vid Valla gård och i Vallaskogen (samt att några utav kvarteren och husen har egna grillplatser). Vid Linköpings universitet finns Universitetsparken som erbjuder en rad konstverk och olika växter.

För golfintresserade finns Linköpings golfklubb i närheten (ca 1,5 km från Vallastaden).

Publika toaletter

Publika toaletter finns på Friidrottsarenan bredvid parken Paradiset under deras öppettider och under odlingssäsongen så finns även en utomhustoalett (bajamaja) i Paradiset som sköts av kommunen.