Kort om Vallastaden

Vallastaden är en ny stadsdel i Linköping. Stadsdelen ligger i Västra Valla några kilometer sydväst om Linköpings stadskärna. Här har en varierade stadsmiljö med spännande arkitektur vuxit fram och området kommer att byggas ut ytterligare. Här finns i dagsläget runt tusen bostäder, en kyrka, ett vårdboende, ett stödboende och parkerna Paradiset och Broparken (parken längs Smedstadsbäcken, som rinner rakt igenom Vallastaden). I Vallastaden finns många smarta lösningar och innovativ teknik. Ett stort antal av husen är passivhus eller plusenergihus och flera hus är byggda i trä. Vallastaden är dessutom en av Sveriges mest tillgängliga stadsdel för personer med funktionsnedsättning!

Mer information om hur stadsdelen växte fram och andra spännande fakta finns här. Det finns även en audioguide i Vallastaden där arkitekter och landskapsarkitekter med flera berättar om idéerna bakom området, bostäderna och miljön samt ger en inblick i Vallastadens framtida utveckling. Området invigdes 2017 och Sveriges största bo- och samhällsexpo någonsin hölls i Vallastaden i september 2017.

Förskola, skola och universitet

I Vallastaden finns I Ur och Skur-förskolan Utelek och Vallastadens skola för årskurs F-6. Det finns även planer att bygga ytterligare förskola i området. Vallastaden ligger intill Linköpings universitet (Campus Valla). Valla folkhögskola ligger även i närområdet.

Bostadskvarteren

Vallastaden består av en rad kvarter. De flesta kvarteren har ett gemensamt hus som kallas felleshus, där det finns tillgång till övernattningsrum och samlingslokal. Alla kvarter, som har ett felleshus, i Vallastaden har en samfällighetsförening som ansvarar för felleshuset och marken i kvarteret. Parkerna och gatorna mellan kvarteren sköts av Linköpings kommun.

För alla som bor i Vallastaden finns en facebookgrupp där allt som är relevant för området presenteras, som heter Boende i Vallastaden, och de flesta kvarteren har även egna facebookgrupper. Det finns även en facebookgrupp för köp och sälj. Det finns även en grupp för föräldrar och barn i Vallastaden.

Varje kvarter i Vallastaden består utav en mix av villor, radhus/parhus och lägenheter (både bostadsrätter och hyresrätter). De bolag som hyr ut hyresrätter i Vallastaden är: Heimstaden, Stångåstaden, Studentbostäder i Linköping AB, Bo Bra Vallastaden, Gotec, Fastighets AB Balder, Inkluderande Fastigheter AB. Det finns även lägenheter som hyrs ut i andrahand, de läggs upp på exempelvis Qasa, Blocket bostad eller facebookgruppen Bostad Linköping. Linköpings universitet tillhandahåller information om studentlägenheter i området, dels generell information och dels via Studenternas hyresorganisation.