Kort om Vallastaden

Stadsdelen Vallastaden i Linköping började byggas 2013 och ligger i Västra Valla några
kilometer sydväst om stadskärnan. Här har en varierade stadsmiljö med spännande arkitektur vuxit fram och området kommer att fortsätta byggas ut. Här finns i dagsläget runt 1300 bostäder, en kyrka, ett vårdboende, ett stödboende. Dessutom finns här de två parkerna Paradiset och Broparken, där den senare löper utmed Smedstadsbäcken som rinner rakt igenom Vallastaden. I Vallastaden finns många smarta lösningar och innovativ teknik. T.ex. är ett stort antal av husen passivhus eller plusenergihus och flera är byggda i trä. Vallastaden är dessutom en av Sveriges mest tillgängliga stadsdelar för personer med funktionsnedsättning.

Mer information om hur stadsdelen växte fram och andra spännande fakta finns här. Det finns även en audioguide i Vallastaden där arkitekter och landskapsarkitekter med flera berättar om idéerna bakom området, bostäderna och miljön samt ger en inblick i Vallastadens framtida utveckling. Området invigdes 2017 och Sveriges största bo- och samhällsexpo någonsin hölls i Vallastaden i september 2017.

Förskola, skola och universitet

I Vallastaden finns I Ur och Skur-förskolan Utelek och Vallastadens skola för årskurs F-6. Det finns även planer att bygga ytterligare förskola i området. Vallastaden ligger intill Linköpings universitet (Campus Valla) och Valla folkhögskola.

Bostadskvarteren

Vallastaden består av en rad kvarter med en mix av villor, radhus/parhus och lägenheter (både bostadsrätter och hyresrätter). De bolag som hyr ut hyresrätter i Vallastaden är: Heimstaden, Stångåstaden, Studentbostäder i Linköping AB, Bo Bra Vallastaden, Gotec, Fastighets AB Balder, Inkluderande Fastigheter AB. Det finns även lägenheter som hyrs ut i andrahand, de läggs upp på exempelvis Qasa, Blocket bostad eller facebookgruppen Bostad Linköping. Linköpings universitet tillhandahåller information om studentlägenheter i området, dels generell information och dels via Studenternas hyresorganisatio

De flesta kvarteren har ett gemensamt hus som kallas felleshus, där det finns tillgång till övernattningsrum och samlingslokal. Felleshuset och den gemensamma marken i respektive kvarter sköts av en samfällighetsförening (med samma namn som kvarteret). Parkerna och gatorna mellan kvarteren sköts av Linköpings kommun.