Kort om Vallastaden

Vallastaden är en ny stadsdel i Linköping. Stadsdelen ligger i Västra Valla några kilometer sydväst om Linköpings stadskärna. Här har en varierade stadsmiljö med spännande arkitektur vuxit fram och området kommer att byggas ut ytterligare. Här finns i dagsläget runt tusen bostäder, en kyrka, ett vårdboende, ett stödboende och parkerna Paradiset och Broparken (parken längs Smedstadsbäcken, som rinner rakt igenom Vallastaden). I Vallastaden finns många smarta lösningar och innovativ teknik. Ett stort antal av husen är passivhus eller plusenergihus och flera hus är byggda i trä. Vallastaden är dessutom en Sveriges mest tillgängliga stadsdel för personer med funktionsnedsättning!

Mer information om hur stadsdelen växte fram och andra spännande fakta finns här. Det finns även en audioguide i Vallastaden där arkitekter och landskapsarkitekter med flera berättar om idéerna bakom området, bostäderna och miljön samt ger en inblick i Vallastadens framtida utveckling. Området invigdes 2017 och Sveriges största bo- och samhällsexpo någonsin hölls i Vallastaden i september 2017.

Förskola, skola och universitet

I Vallastaden finns I Ur och Skur-förskolan Utelek och Vallastadens skola för årskurs F-6. Det finns även planer att bygga ytterligare förskola i området. Vallastaden ligger intill Linköpings universitet (Campus Valla). Valla folkhögskola ligger även i närområdet.

Boendekvarteren

Vallastaden består av en rad kvarter. De flesta kvarteren har ett gemensamt hus som kallas felleshus, där det finns tillgång till övernattningsrum och samlingslokal. Varje kvarter i Vallastaden har en samfällighetsförening som ansvarar för felleshuset och marken i kvarteret. Parkerna och gatorna mellan kvarteren sköts av Linköpings kommun, frågor och felanmälan hanteras av Kontakt Linköping.

För alla som bor i Vallastaden finns en facebookgrupp där allt som är relevant för området presenteras, som heter Boende i Vallastaden, och de flesta kvarteren har även egna facebookgrupper. Det finns även en facebookgrupp för köp och sälj. Det finns även en grupp för föräldrar och barn i Vallastaden.

Varje kvarter i Vallastaden består av en mix av villor, radhus/parhus och lägenheter (både bostadsrätter och hyresrätter). De bolag som hyr ut hyresrätter i Vallastaden är: Heimstaden, Stångåstaden, Studentbostäder i Linköping AB, Gotec, Fastighets AB Balder, Lidéns Fastigheter, Inkluderande Fastigheter AB (under uppbyggnad). Det finns även lägenheter som hyrs ut i andrahand, de läggs upp på exempelvis Qasa, Blocket bostad eller facebookgruppen Bostad Linköping. Linköpings universitet tillhandahåller information om studentlägenheter i området, dels generell information och dels via Studenternas hyresorganisation.