Tusen trädgårdar 3/7

posted in: Evenemang | 0

Paradisodlarna deltar i Studiefrämjandets evenemang Tusen trädgårdar den 3 juli kl. 10-17 då de kommer visa upp odlingslotterna i Paradiset.

Länk: https://svensktradgard.se/besokstradgardar/paradisodlarna/

Information:

Adress: Kunskapslänken , 58328 Linköping
Webbplats: paradisodlarna.se

Välkommen till parken Paradiset i Linköping där föreningen Paradisodlarna har 79 odlingslotter och en pallkragsodling med 32 pallkragar. Lotterna arrenderas av Linköpings kommun och hyrs ut till medlemmarna i föreningen. 

Parken Paradiset ligger i den nya och innovativa stadsdelen Vallastaden och färdigställdes till Vallastaden 2017 – Sveriges största bo- och samhällsexpo. Paradiset är en fyra hektar stor park med vida grönytor och grönskande fruktlundar. Inspiration till parken har hämtats från jordbrukslandskapet. Vid sidan av de stora grönytorna, en damm, grillplatser, en äng och en dansbana finns i stora delar av parken bördig jord, som används till odlingslotter och publika fruktodlingar. 

Paradiset utsågs 2020 till vinnare av Sveriges Arkitekters Landskapsarkitekturpris med motiveringen: ”I en tid när mångfalden är hotad och jorden alltmer utarmad påminner Paradiset oss om vår förmåga till varsamhet, samarbete och skönhet. En odlingspark som visar värgen mot nya sätt att utforma våra parker genom att fläta samman kolonilotter med parken, vilket gynnar biologisk mångfald och främjar social samvaro.”

I artikeln ”Paradiset framtidsmodell för stadsodlingen” i tidningen Arkitekten så beskrivs Paradiset på följande sätt: ”Parken ligger som en länk mellan ett obebyggt landskap med hästhagar och åkersholmar i norr och den nya stadsdelen Vallastaden i söder. Den har en lager-på-lager-struktur där kullar, trädplanteringar och häckar skapar ett parkrum i det annars ganska platta landskapet.”

Kom och vandra runt bland odlingslotterna och inspireras av variationen i det som odlas och utformningen av odlingarna!

I Paradiset finns gräsytor och sittplatser för picknick. Och varför inte kombinera besöket med en tur genom Vallastaden, där varje hus är unikt, och kika på odlingarna i Broparken längst med bäcken och växthusodlingarna i de gemensamma kvartershusen i Vallastaden där odlingsytan är en del av samlingslokalsytan. Landskap Östergötland Zon / Odlingsläge 2 Specialitet Odlingslotter i en offentlig park Genre Koloniträdgårdar

Övrigt:
Toaletter:
Utomhustoalett finns i Paradiset.

Närmaste parkering:
Mellan parken Paradiset och Friidrottsarenan (på Schiörlins gata) så finns en 3-timmars markparkering som är gratis.

Kollektivtrafik:
Närmaste busshållplatsen är ”Vallastadens skola”. Hit går t.ex. buss linje 4 från innerstaden och Resecentrum i Linköping.

Lekplatser:
I Paradiset finns en mindre lekplats och stora ytor för fri lek.
I närheten finns även Linköpings största lekpark, Lill-Valla, 0,5 km promenadväg från Paradiset.
Inne i Vallastaden finns också flera lekplatser.

Öppettider: kl. 10-17

Mat i Vallastaden öppet 3 juli:
Bestia, italiensk restaurang, öppet kl. 12-20 (adress: Lärdomsgatan 11).
Vallastadens pizzeria, öppet kl. 12-21 (adress: Johannes Magnus väg 42).

Det finns två grillplatser i Paradiset som går bra att använda (ved finns ej). Hundar välkomna: Ja

Mer information:
Om Vallastaden: https://www.vallastaden.nu/
Artikel ”Paradiset framtidsmodell för stadsodlingen”: https://arkitekten.se/nyheter/paradiset-framtidsmodell-for-stadsodlingen/